Sunday, April 19, 2009 | By: MiraculousSigns

Kelas terakhir Year 3 : Jom minum susu!

Nasi putih

Lauk ayam

Sayur

Buah

Air


Hmm.. ni semua contoh biasa untuk makanan seimbang yang kebanyakan orang amalkan.


Mungkin ramai yang makan lebih.


Menikmati lebih banyak sajian yang enak2.


Ye laa…makanan Malaysia kan unik!


Namun, di sana, ada lagi insan-insan yang mungkin kurang berupaya nak rasa semua tu


Mungkin kerana sakit,


Tak dapat kunyah & hadam makanan


Tapi, sekarang ni, banyak produk2 yang menampung keperluan kelompok sebegini


Yang mana, kelompok sebegini begitu memerlukan zat2 yang mencukupi!


***

Petang 25 Mac itu, Sr Suwaibah & Sr Aisyah memberi peluang kepada kpd kita semua merasa sebhgn produk2 istimewa tu!


video


Bawah ni adlh antara yang dah dicuba..Pop Quiz : Mana2 yang tak ditulis bwh ni, cuba teka brape kcal per ml


Paediatrics


1. Complete formula (Lactose-free, gluten free, bukan untuk galactosemia)


Pediasure


Untuk siapa?

1. kanak2 yang rendah berat badan dan memerlukan tenaga yg tinggi untuk mengejar tahap tumbesaran (catch-up growth)

2. Kanak2 yang memilih dlm mknn

3. Kekurangan zat dan kurang makan sebab sakit @ takde selera

4. Lactose-intolerant

5. Sebelum & selepas pembedahan


Grow



2.Soya based formula


Isomil (Untuk yg cirit-birit, Alergik ngan protein susu lembu, & lactose intolerance)



Older children & adult


1. Standard formula



Ensure

Jevity : 1.06kcal/ml

=Utk pesakit yg makan guna tiub. cirit-birit,sembelit

Osmolite : 1.06 kcal/ml

=utk pesakit yg makan guna tiub, intolerant of hyperosmolar feedings,

Enercal plus


2. Modular product (Produk tambahan yang menampung zat-zat yang diperlukan)


Polycose (glukosa) : 3.8 kcal/g

Carborie (glukosa) : 4 kcal/g

Myotein (protein) : 4.15 kcal/g

Thixer (Pemekat makanan, untuk menambah kelikatan makanan -> membantu proses penelanan) : 3.7 kcal/g

Enersos (Lemak)-Medium chain tryglyceride oil : 8 kcal/ml


3. Condition-specific formula (Khusus untuk penyakit tertentu)



Glucerna Sr (Diabetis )

Prosure (Cancer)

Nepro (Sakit pundi kencing)

Pulmocare ( sakit paru-paru)


***


Semua dah rase kan antara produk2 tu semua. Sedap? Kalau dibandingkan dengan makanan normal, memang tak sedap.


Betapa kreatifnya Allah untuk mencipta pelbagai makanan utk manusia. Kalau Dia nak, boleh je Dia bagi sumber makanan kite sume ni dah siap2 hydrolysed ke… kalau camtu, takyah la ade enzim2 lam GI tract ni kan? Boleh je camtu kan? Asalkan objektifnya tercapai iaitu : dapat kalori @ tenaga utk hidup…


Tapi, dia Maha Pemurah, diciptakan untuk kite pelbagai jenis makanan yg enak2. Diberikan lidah utk merasa. MasyaAllah. Diberikan sistem penghadaman yang sesuai utk manfaat kita.. Akhirnya, semua tu untuk apa??


Pastinya, agar dpt membekalkan kpd kita tenaga yg diperlukan.. seterusnya memampukan kita mengemban tanggungjawab sbg seorang hamba dan khalifah-Nya di muka bumi ni. Sombonglah kite, kalau sentiasa gune nikmat yg dia bagi, pastu, tak buat apa yg Dia suruh… Na’uzubillah, moga hidayah Allah melimpahi kita semua.


“Maka hendaklah manusia itu memerhatikan makanannya, Kamilah yang telah mencurahkan air melimpah (dari langit) , kemudian Kami belah bumi dengan sebaik-baiknya, lalu di sana Kami tumbuhkan biji-bijian, dan anggur dan sayur-sayuran, dan zaitun dan pohon kurma, dan kebun-kebun serta rerumputan. (Semua itu) untuk kesenanganmu dan untuk haiwan-haiwan ternakmu" (‘Abasa : 24-32)


Jawapan POP-QUIZ:


Pediasure : 1 kcal/ml
Grow :0.79 kcal/ml
Isomil Advance: 0.68 kcal/ml
Ensure : 1kcal/ml
Enercal plus : 1.5 kcal/ml

Glucerna Sr : 0.93 kcal/ml

Prosure : 1.3 kcal/ml

Nepro :2.0 kcal/ml

Pulmocare :1.5 kcal/ml

9 comments:

mazu said...

good effort, ayat!

nadirah said...

ayat, good effort!

tapi ada sikit pembetulan:
nephro bukan utk sakit pundi kencing.. tapi buah pinggang / ginjal (renal) =)

ayat said...

haha.. teruk nyer bm. tau renal tu ape. salah translate dah..

Slumb3r said...

tolong bagi info dekat mana nak beli susu nepro????area jb...

ayat said...

Dear Mr Slumb3r,
Biasanya, I akan contact sales rep,tanye diorang supply NEPRO kat pharmacy mana. tp xtau plak sape sales rep Abbott JB
try ni:

Abbott Laboratories (Malaysia) Sdn Bhd
No. 22, Jalan Pemaju U1/15,
Seksyen U1 HICOM-Glenmarie Industrial Park,
40150 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.
Tel: (603) 5566 3388
Fax: (603) 5569 3399

anyway, biasanya pharmacy Guardian ada.
Hope it helps.
wslm

Kerja Rumahan said...

Susu Ensure halal kah??

haziq said...

susu nepro tu ada dlm bentuk tin je ke? kat mana bole cari area ampang & kl...

Ucu Dang said...

polycose nak dpt kn kt mana ek pliz info

ayat said...

ramainye soalan tak berjawab. maaf.
Polycose macam dah takde. tapi sekarang ada Carborie. Biasa pharmacy ada.