Friday, April 24, 2009 | By: miya

Community Dietetic Placement: Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kuantan (SBPIK)

salam,
here miya come mewakili group SBPIK untuk subjek community dietetic placement. walaupun kite semua dah buat presentation on the whole thing kat kelas hari tu, but reading it here is much more fun and cam byk yg tak di ceritekan kt kelas ri tu hehe...bese lah tu presentation ri tu semua org kene cepat dan semuany SANGAT formal....

So, here it goes from us (miya, aisyah, mimi, yati, fahana, ilman, and pitat) ~

Memule pemilihan tajuk....
Agak mencabar di situ, sebb target group kami sangat2 kecik..it can only be either the students or the teachers/staffs. Setelah pikir, kami pn decide untuk memilih komuniti pelajar2 kt sekolah tu. Lepas pilih target group macam2 tajuk di propose....if i still remember some of the tajuk : kualiti maknn di dewan makan, importance of breakfast, food for performance, susu, dan byk lagi.

Akhirny kami memilih untuk wat tajuk: susu dan produk tenusu.

(hehe ade plak model susu ni tetibe =p)

Di permulaan perancangan kami excited, tapi tah camne as time goes by excitement mula fade away ~ haih.... ye la mane tak ny, tgh kami berkobar2 utk bekerjasama ngn pihak SBPIK, sebenarny pihak sekolah tak reply lagi ngn kuliyyah menyatakan kesudian dan kebenaran utk kami berprogram di sana..... sis Fathin suh kami tunggu..kami tunggu..tunggu... dan tunggu.. (huhu..tired waiting for u dah nih =p) dalam kami dok menanti jawapan pihak sekolah.. kawan2 di sekilau dan beserah dah proceed ngn macam2 agenda, kami di phase pertama pn xlepas lagi...huhu..motivation getting low =(

Hmm..tapi kami tahu time does not wait..kami pn cube proceed ngn mane2 keje yg bole di selesaikan dulu sementara menanti jawapan sekolah...TETAPI, sungguh besar cabaran utuk kite wat keje tanpa mengatahui siapa sebenrny target group kite.....bayangkanlah wat keje seolah2 meraba dalam kegelapan....cari ape pn xtahu....asal jumpa dlm kegelapan tu kami grab je (huhu..perumpamaan je tu....) Kami cube wat soalan survey, tapi how could we form a question kalu kami xtahu level mane knowledge pelajar2 SBPIK nih, we need to know the food served in their dining hall, etc.... the question formed need to be specific to the SBPIK population....huhu.. pas2 dari pihak PC pn, diorg xleh nk proceed ngn pengisian progrm lg sebb xkenal lagi pelajar2 nih cmne....camne diorg nk sediakan material kalu xkenal pasti lagi audience cmne..huhu... xpelah...kami sabar menanti jawapan pihak sekolah..~

Setelah sekian lama kami menanti...suatu hari tu....sis fathin menyampaikan berita kepada mimi dan ilman. Tapi berita tu tak bape best di dengari. sis kate ..."ilman, sekolah tak respon2 lagi la...ape kate awak tukar je lah target group awak ke staff uia je ke...."

wah! miya yg dgr berita tu terkejut betul! ilman pn! mimi pn! yat pn! aisyah pn! fahana pn! pitat pn (eh jap pitat tenang je =p)

Susulan dari itu, kami pn wat la miting tergempar... samada nk proceed ngn cadagn sis fathin atau kami come-out ngn action plan sendiri....Hasil dari perbincgn , kami tetap berkeras utk berprogram bersama sbpik..ye la kalu tukar target group meaning tajuk pn kene tukar la...itu cm kene fikir semula semua bende...[ oh noo]

Di pendek kan cerita, kami pn g sendiri g follow up ngn sekolah (dah lame plan nk g terjah sekolah ni, tp sis suh tunggu je selame nih) Alhamdulillah, perjanjian dan persetujuan berjaya di buat ngn pihak sekolah. Bile turun sekolah, baru lah kami tahu dan paham betapa SIBUK nya pihak pengurusan sekolah dan pelajar2 tu sendiri ngn takwim sekolah mereka sendiri (no wonder tak ter-respon surat dari uia).

Once kami berjaya get in touch ngn pihak sekolah segala pengurusan menjadi lancar dan cepat (in fact SANGAT cepat pulak huhu cam tak terkejar plak kami nih) nak cari masa yg sesuai tu agak sukar... we have to compete with hari sukan, hari koko, school holidayssss, minggu ujian bulanan, etc..... so we were left with not many choices of date....mane tarikh kosong trus grab.... nway, syukur sebb still ade tarikh yg kosong ngn mereka.

[ oh, panjang plak cite pasal penantian kami.... tapi bg kami itulah salah satu cabaran paling besar yg memakan byk mase kami huhu..xpelah ]

As every thing with the school's admin was setteled, we 1st proceed with survey. Survey nih wat lepas sesi persekolahhan diorg dalam kul 3.15ptg jgk la..sian tgk muke adik2 nih kepanatan pas2 kene plak dgr kitorg cakap2 kt depan and jwp soklan survey..huhu..mekasih adik2 atas kejesama yg di berikan =)

Dari survey nih, agenda seterusny kami wat site visit ke kawasan2 spt: dewan makan, kantin sekolah dan koperasi sekolah utk tgk availibility susu dan produk tenusu kt sekolah mereka. Mase mula2 tu susah jgk nk dpt kan kebenaran utk site visit nih. Sebb pihak sekolah igt kan kite nk wat inspection kualiti makann dan kebersihan kt sekolah mereka...tapi setelah di terangkan btol2 kt sekolah, alhamdulillah kami di benarkan utk wat visit =)

(kantin sekolah)

(hmm cmni je mknn yg di jual kt kantin sekolah huhu..)

(dewan makan)

(dalam stor makanan pn kami masuk gak hehe)

Selesai dgn survey dan site visit, akhirny tiba lah hari program yg di nanti2...Alhamdulillah semua ny berjalan ngn lancar. Time frame pn berjalan ngn lancar seperti yg di rancang bersama sekolah. Cume di hari kejadian bole plak berlaku black-out satu KOM ( eh tapi org kate satu IIUM huhu...)....cabaran btol~

(hamper yg sedap!! free from any junk food, best btol adik2)

(program bertempat di kelas diet kite 2nd yr dulu, participant seramai 41 org)

(haa ni sesat ke xjmp cari checkpoint)

Hmmm...camtu lah serba sedikit cerita dari kumpulan kami.....kalu nak cite semua memg xabes hehe...walauapa pn yg berlaku, we deed learn alot from what we done and from all that had happended. Terima kasih pada semua groupmates, sis fathin, pihak sekolah, kak su, kak aisyhah, classmates, dan semua yg terlibat (CBJ, TAT, NBR, AFT)

* * * * *

I saw tis as our mini project b4 we proceed with our final year project (FYP). So here i would like to say somthing for our guide in the future:
  1. Kalu di mase depan ade anatara kite yg akan terlibat ngn pihak sekolah utk FYP @ etc... do get early confirmation with them a.s.a.p. Kalu mereka xrespon ngn surat dari kuliyyah, do proceed with visiting the school for direct confirmation. Sekolah ni memg bz, tak terlayan kite kekadang tu
  2. Bersedia utk tidak bersedia (expect the unexpected)
  3. Stay focus and keep motivated....kalu utk subjek nih kite ade kawan2 satu kumpulan utk bantu, utk same2 fikir, utk same2 support, same2 wat keje, same2 pening...tapi nati FYP we'll do it on our own..so be ready and stay tough dear!!
  4. Work within ur timeframe...set ur target and plan ur work.
  5. G.O.O.D.L.U.C.K.!! and lets support each and every of us =)

note:
segala cerita adalah sekadar untuk perkongsian kita semua, tidak ada niat utk mengaibkan mana2 pihak atau individu

1 comments:

candlesky said...

proud of u all!!=) heee..sy dtg menggali mencari panduan buat dijadikan pedoman..

mmg banyak betul dugaan yang dah dihadapi.. But, Alhamdulillah=) You've done such a great programme^_^ *clap3*