Wednesday, April 29, 2009 | By: MiraculousSigns

Preparation 4 Catering Placement?

Food Safety and Quality Division website

Enteral Regiem

Salam kawan2.
Copied from: Friendster group Board of IIUM Dietitians (BID)
By: Ahmad, our senior

Intermittent Feeding

(Please refer MNT & espen [http://www.espen.org/espenguidelines.html])

Bagaimana nk start feeding?

sebelum prescribe kita perlu tahu:
Berapa kcal/day nk bagi
Berapa g/day of protein nk bagi
Berapa ml/day of fluid nk bagi/restrict
Berapa kerap nk bagi
produk apa nk bagi
Berapa kcal/ml nk bagi

Kira energy,protein,fluid di hospital biasanya guna quick method (refer espen/MNT)

Usual practice:

1.biasanya start dgn amount yg dah tolerate masa refer (tapi disini mula dari 30cc. initiate 10-40ml/d

2.biasanya feed 5hours, rest 1hour tapi ada tempat buat feed 4hours

3. pertambahan MCT/polycose/myotein ada 2 pendapat, 1-start dgn step 1 or step 2, 2-tambah bila nk capai full volume

4. cara kira kcal/ml ada 2 pendapat. 1- ikut std preparation produk (total kcal/total volume), 2-ikut berapa air tambah (total kcal/total air tambah). I prefer pendapat 1.

5. kenaikan amount usually 10-30cc/step. Usual practice, 30cc/50cc/70cc/90cc/100cc

6. Ingatan! jgn bancuh guna air masak

7. Kira total energy, protein on last step. tapi utk edu kita kira each step.

refer to EN protocol (MNT, KKM)

9. camne nk kira berapa sc nk bagi each step? Senang jer.
Mula2 tetapkan berapa kcal/ml nk bagi. Then darab dengan berapa volume nk bagi each feeding. then bahagi kcal/sc of product. then round up to the nearest. kalau boleh jgn lebih 1kcal/ml for initiation feeding @ step 1.

e.g. 1kcal/ml (darab) 50ml (bahagi) 36kcal/sc (Nutren diabetic)
~ 1.389sc
~ 1sc

e.g. 1.5kcal/ml (darab) 50ml (bahagi) 36kcal/sc
~ 2.083sc
~ 2sc


Cth
Energy: 1800kcal/d
Protein: 80g/d
fluid: 1800cc/d
product: Nutren Diabetik (N/D) (36kcal/sc,protein 1.4/sc,~8.5g/sc)
myotein (26kcal/sc,protein 5g/sc,~6.5g/sc)

Step 1 30cc/hour, feed 5hour, rest 1 hour x4cycle/day
4sc + H20 = 150cc/cycle (nota!remember, 30x5=150cc/cycle)
(Total Energy=576kcal/d, protein=22.4g/day, fluid=600cc [30x5x4=600], 0.96kcal/ml)

Step 2 50cc/hour, feed 5hour, rest 1 hour x4cycle/day
7sc + H20 = 250cc/cycle
(Total Energy=1008kcal/d, protein=39.2g/day, fluid=1000cc, 1.okcal/ml)

Step 3 70cc/hour, feed 5hour, rest 1 hour x4cycle/day
9.5sc + H20 = 350cc/cycle
(Total Energy=1368kcal/d, protein=53.2g/day, fluid=1400cc, 0.98kcal/ml)

Step 4 90cc/hour, feed 5hour, rest 1 hour x4cycle/day
12.5sc + H20 = 450cc/cycle
(Total Energy=1800kcal/d, protein=70g/day, fluid=1800cc, 1.0kcal/ml)

Step 5 90cc/hour, feed 5hour, rest 1 hour x4cycle/day
12.5sc + 1/2 myotein + H20 = 450cc/cycle
(Total Energy=1852kcal/d, protein=80g/day, fluid=1800cc, 1.03kcal/ml)

Ada kesilapan harap maaf.
ada pape tak faham call r.




Bolus Feeding

(Please refer MNT & espen [http://www.espen.org/espenguidelines.html])

Bagaimana nk start feeding?

sebelum prescribe kita perlu tahu:
Berapa kcal/day nk bagi
Berapa g/day of protein nk bagi
Berapa ml/day of fluid nk bagi/restrict
Berapa kerap nk bagi
produk apa nk bagi
Berapa kcal/ml nk bagi

Kira energy,protein,fluid di hospital biasanya guna quick method (refer espen/MNT)

Usual practice:

1.biasanya start dgn amount yg dah tolerate masa refer (tapi disini mula dari 50cc

2.biasanya 6-8kali sehari, 3hourly. tapi disini buat 6x sahaja

3. pertambahan MCT/polycose/myotein ada 2 pendapat, 1-start dgn step 1 or step 2, 2-tambah bila nk capai full volume

4. cara kira kcal/ml ada 2 pendapat. 1- ikut std preparation produk (total kcal/total volume), 2-ikut berapa air tambah (total kcal/total air tambah). I prefer pendapat 1.

5. kenaikan amount usually 50cc/step

6. Ingatan! jgn bancuh guna air masak

7. Kira total energy, protein on last step. tapi utk edu kita kira each step.

8. camne nk kira berapa sc nk bagi each step? Senang jer.
Mula2 tetapkan berapa kcal/ml nk bagi. Then darab dengan berapa volume nk bagi each feeding. then bahagi kcal/sc of product. then round up to the nearest. kalau boleh jgn lebih 1kcal/ml for initiation feeding @ step 1.

e.g. 1kcal/ml (darab) 50ml (bahagi) 36kcal/sc (Nutren diabetic)
~ 1.389sc
~ 1sc

e.g. 1.5kcal/ml (darab) 50ml (bahagi) 36kcal/sc
~ 2.083sc
~ 2sc


Cth
Energy: 1500kcal/d
Protein: 70g/d
fluid: 1500cc/d
product: Nutren Diabetik (N/D) (36kcal/sc,protein 1.4/sc,~8.5g/sc)
myotein (26kcal/sc,protein 5g/sc,~6.5g/sc)

Step 1 50cc/3hourly 6x/d
1sc ND + H20 = 50cc/feeding
(Total Energy=216kcal/d, protein=8.4g/day, fluid=300cc [50x6=300], 0.76kcal/ml)

Step 2 100cc/3hourly 6x/d
2.5sc ND + H20 = 100cc/feeding
(Total Energy=540kcal/d, protein=21g/day, fluid=600cc, 0.9kcal/ml)

Step 3 150cc/3hourly 6x/d
4sc ND + H20 = 150cc/feeding
(Total Energy=864kcal/d, protein=33.6g/day, fluid=900cc, 0.96kcal/ml)

Step 4 200cc/3hourly 6x/d
5.5sc ND + H20 = 200cc/feeding
(Total Energy=1188kcal/d, protein=21g/day, fluid=1200cc, 0.99kcal/ml)

Step 5 250cc/3hourly 6x/d
7sc ND + H20 = 250cc/feeding
(Total Energy=1512kcal/d, protein=58.8g/day, fluid=1500cc, 1.0kcal/ml)

Step 6 250cc/3hourly 6x/d
6.5sc ND + 1/2sc myotein + H20 = 250cc/feeding
(Total Energy=1482kcal/d, protein=69.6g/day, fluid=1500cc, 0.99kcal/ml)

Ada kesilapan harap maaf.



BHT Writing Format

NOtice that there are many format in writin BHT?

Here's a good one. (it resembles how doc write in BHT).

make 2 column, left and right.

1ST COLUMN
Date/time
Anthropometry
Biochem
Drugs
Indent (pls indent _can/tin/g)

2ND COLUMN
S/B dietician/ R/V Dietician (case&progress noted)
Thank you for referal
Subjectve
current condition
patient history
complain of (c/o)
Diet recall (hospital/home)
parenteral intake
Total intake (energ, protein) from oral/EN/PN
Requirement (energ, protein)
Assessment (how many % intake/requirement)
Plan (Oral/ Oral nutritional supplement/ RTF/ Parenteral)
thank you
Sign
name
Post
Friday, April 24, 2009 | By: miya

Community Dietetic Placement: Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kuantan (SBPIK)

salam,
here miya come mewakili group SBPIK untuk subjek community dietetic placement. walaupun kite semua dah buat presentation on the whole thing kat kelas hari tu, but reading it here is much more fun and cam byk yg tak di ceritekan kt kelas ri tu hehe...bese lah tu presentation ri tu semua org kene cepat dan semuany SANGAT formal....

So, here it goes from us (miya, aisyah, mimi, yati, fahana, ilman, and pitat) ~

Memule pemilihan tajuk....
Agak mencabar di situ, sebb target group kami sangat2 kecik..it can only be either the students or the teachers/staffs. Setelah pikir, kami pn decide untuk memilih komuniti pelajar2 kt sekolah tu. Lepas pilih target group macam2 tajuk di propose....if i still remember some of the tajuk : kualiti maknn di dewan makan, importance of breakfast, food for performance, susu, dan byk lagi.

Akhirny kami memilih untuk wat tajuk: susu dan produk tenusu.

(hehe ade plak model susu ni tetibe =p)

Di permulaan perancangan kami excited, tapi tah camne as time goes by excitement mula fade away ~ haih.... ye la mane tak ny, tgh kami berkobar2 utk bekerjasama ngn pihak SBPIK, sebenarny pihak sekolah tak reply lagi ngn kuliyyah menyatakan kesudian dan kebenaran utk kami berprogram di sana..... sis Fathin suh kami tunggu..kami tunggu..tunggu... dan tunggu.. (huhu..tired waiting for u dah nih =p) dalam kami dok menanti jawapan pihak sekolah.. kawan2 di sekilau dan beserah dah proceed ngn macam2 agenda, kami di phase pertama pn xlepas lagi...huhu..motivation getting low =(

Hmm..tapi kami tahu time does not wait..kami pn cube proceed ngn mane2 keje yg bole di selesaikan dulu sementara menanti jawapan sekolah...TETAPI, sungguh besar cabaran utuk kite wat keje tanpa mengatahui siapa sebenrny target group kite.....bayangkanlah wat keje seolah2 meraba dalam kegelapan....cari ape pn xtahu....asal jumpa dlm kegelapan tu kami grab je (huhu..perumpamaan je tu....) Kami cube wat soalan survey, tapi how could we form a question kalu kami xtahu level mane knowledge pelajar2 SBPIK nih, we need to know the food served in their dining hall, etc.... the question formed need to be specific to the SBPIK population....huhu.. pas2 dari pihak PC pn, diorg xleh nk proceed ngn pengisian progrm lg sebb xkenal lagi pelajar2 nih cmne....camne diorg nk sediakan material kalu xkenal pasti lagi audience cmne..huhu... xpelah...kami sabar menanti jawapan pihak sekolah..~

Setelah sekian lama kami menanti...suatu hari tu....sis fathin menyampaikan berita kepada mimi dan ilman. Tapi berita tu tak bape best di dengari. sis kate ..."ilman, sekolah tak respon2 lagi la...ape kate awak tukar je lah target group awak ke staff uia je ke...."

wah! miya yg dgr berita tu terkejut betul! ilman pn! mimi pn! yat pn! aisyah pn! fahana pn! pitat pn (eh jap pitat tenang je =p)

Susulan dari itu, kami pn wat la miting tergempar... samada nk proceed ngn cadagn sis fathin atau kami come-out ngn action plan sendiri....Hasil dari perbincgn , kami tetap berkeras utk berprogram bersama sbpik..ye la kalu tukar target group meaning tajuk pn kene tukar la...itu cm kene fikir semula semua bende...[ oh noo]

Di pendek kan cerita, kami pn g sendiri g follow up ngn sekolah (dah lame plan nk g terjah sekolah ni, tp sis suh tunggu je selame nih) Alhamdulillah, perjanjian dan persetujuan berjaya di buat ngn pihak sekolah. Bile turun sekolah, baru lah kami tahu dan paham betapa SIBUK nya pihak pengurusan sekolah dan pelajar2 tu sendiri ngn takwim sekolah mereka sendiri (no wonder tak ter-respon surat dari uia).

Once kami berjaya get in touch ngn pihak sekolah segala pengurusan menjadi lancar dan cepat (in fact SANGAT cepat pulak huhu cam tak terkejar plak kami nih) nak cari masa yg sesuai tu agak sukar... we have to compete with hari sukan, hari koko, school holidayssss, minggu ujian bulanan, etc..... so we were left with not many choices of date....mane tarikh kosong trus grab.... nway, syukur sebb still ade tarikh yg kosong ngn mereka.

[ oh, panjang plak cite pasal penantian kami.... tapi bg kami itulah salah satu cabaran paling besar yg memakan byk mase kami huhu..xpelah ]

As every thing with the school's admin was setteled, we 1st proceed with survey. Survey nih wat lepas sesi persekolahhan diorg dalam kul 3.15ptg jgk la..sian tgk muke adik2 nih kepanatan pas2 kene plak dgr kitorg cakap2 kt depan and jwp soklan survey..huhu..mekasih adik2 atas kejesama yg di berikan =)

Dari survey nih, agenda seterusny kami wat site visit ke kawasan2 spt: dewan makan, kantin sekolah dan koperasi sekolah utk tgk availibility susu dan produk tenusu kt sekolah mereka. Mase mula2 tu susah jgk nk dpt kan kebenaran utk site visit nih. Sebb pihak sekolah igt kan kite nk wat inspection kualiti makann dan kebersihan kt sekolah mereka...tapi setelah di terangkan btol2 kt sekolah, alhamdulillah kami di benarkan utk wat visit =)

(kantin sekolah)

(hmm cmni je mknn yg di jual kt kantin sekolah huhu..)

(dewan makan)

(dalam stor makanan pn kami masuk gak hehe)

Selesai dgn survey dan site visit, akhirny tiba lah hari program yg di nanti2...Alhamdulillah semua ny berjalan ngn lancar. Time frame pn berjalan ngn lancar seperti yg di rancang bersama sekolah. Cume di hari kejadian bole plak berlaku black-out satu KOM ( eh tapi org kate satu IIUM huhu...)....cabaran btol~

(hamper yg sedap!! free from any junk food, best btol adik2)

(program bertempat di kelas diet kite 2nd yr dulu, participant seramai 41 org)

(haa ni sesat ke xjmp cari checkpoint)

Hmmm...camtu lah serba sedikit cerita dari kumpulan kami.....kalu nak cite semua memg xabes hehe...walauapa pn yg berlaku, we deed learn alot from what we done and from all that had happended. Terima kasih pada semua groupmates, sis fathin, pihak sekolah, kak su, kak aisyhah, classmates, dan semua yg terlibat (CBJ, TAT, NBR, AFT)

* * * * *

I saw tis as our mini project b4 we proceed with our final year project (FYP). So here i would like to say somthing for our guide in the future:
  1. Kalu di mase depan ade anatara kite yg akan terlibat ngn pihak sekolah utk FYP @ etc... do get early confirmation with them a.s.a.p. Kalu mereka xrespon ngn surat dari kuliyyah, do proceed with visiting the school for direct confirmation. Sekolah ni memg bz, tak terlayan kite kekadang tu
  2. Bersedia utk tidak bersedia (expect the unexpected)
  3. Stay focus and keep motivated....kalu utk subjek nih kite ade kawan2 satu kumpulan utk bantu, utk same2 fikir, utk same2 support, same2 wat keje, same2 pening...tapi nati FYP we'll do it on our own..so be ready and stay tough dear!!
  4. Work within ur timeframe...set ur target and plan ur work.
  5. G.O.O.D.L.U.C.K.!! and lets support each and every of us =)

note:
segala cerita adalah sekadar untuk perkongsian kita semua, tidak ada niat utk mengaibkan mana2 pihak atau individu

Thursday, April 23, 2009 | By: mimiAhmad

Selamat berprektikel, kawan!

PPUM : Aisyah, Yatt, Pitat
Hospital Selayang : Nawa, Saadah, Ida
Hospital Sg Buloh : Miya, Dayah
Hospital Serdang : Nadirah, Hazirah, Ilman
Hospital Putrajaya : Su, Mimi
Ampang Puteri Specialist Hospital : Mazuin, Shari'ah
Hospital Sultanah Nur Zahirah : Ija, Sal
Hospital Kuala Lumpur : Ayat, Farhanah

Wow, list ni menakutkan! :p Kawan2, ni 1st time kita akan mempraktikkan apa yg kita blajar selama 3 tahun ni di luar UIA, outside of our comfort zone. Walaupun cume 6 minggu, kita akan berkerja dgn org luar on our own. And for sure mereka akan judge UIA based on us. We'll bring along IIUM and our lectures' names together with us in this journey. So please guys, behave urself n tunjukkan yg kita NAK belajar (this goes to me too uhuk). We are the product of IIUM. Jaga masa, jaga sikap n enjoy!

A very good luck to all! Jom kita wat project catering yang hebat!
n dun forget, ENJOY every minutes of this 2 weeks holiday!

Semoga bertemu kembali... iAllah..

p/s: bile la UIA nk bagi elaun pektikel kn...sigh...pokai ni.. (n this goes to SRC too ngenge *w!nk)
Sunday, April 19, 2009 | By: MiraculousSigns

Kelas terakhir Year 3 : Jom minum susu!

Nasi putih

Lauk ayam

Sayur

Buah

Air


Hmm.. ni semua contoh biasa untuk makanan seimbang yang kebanyakan orang amalkan.


Mungkin ramai yang makan lebih.


Menikmati lebih banyak sajian yang enak2.


Ye laa…makanan Malaysia kan unik!


Namun, di sana, ada lagi insan-insan yang mungkin kurang berupaya nak rasa semua tu


Mungkin kerana sakit,


Tak dapat kunyah & hadam makanan


Tapi, sekarang ni, banyak produk2 yang menampung keperluan kelompok sebegini


Yang mana, kelompok sebegini begitu memerlukan zat2 yang mencukupi!


***

Petang 25 Mac itu, Sr Suwaibah & Sr Aisyah memberi peluang kepada kpd kita semua merasa sebhgn produk2 istimewa tu!


video


Bawah ni adlh antara yang dah dicuba..Pop Quiz : Mana2 yang tak ditulis bwh ni, cuba teka brape kcal per ml


Paediatrics


1. Complete formula (Lactose-free, gluten free, bukan untuk galactosemia)


Pediasure


Untuk siapa?

1. kanak2 yang rendah berat badan dan memerlukan tenaga yg tinggi untuk mengejar tahap tumbesaran (catch-up growth)

2. Kanak2 yang memilih dlm mknn

3. Kekurangan zat dan kurang makan sebab sakit @ takde selera

4. Lactose-intolerant

5. Sebelum & selepas pembedahan


Grow



2.Soya based formula


Isomil (Untuk yg cirit-birit, Alergik ngan protein susu lembu, & lactose intolerance)



Older children & adult


1. Standard formula



Ensure

Jevity : 1.06kcal/ml

=Utk pesakit yg makan guna tiub. cirit-birit,sembelit

Osmolite : 1.06 kcal/ml

=utk pesakit yg makan guna tiub, intolerant of hyperosmolar feedings,

Enercal plus


2. Modular product (Produk tambahan yang menampung zat-zat yang diperlukan)


Polycose (glukosa) : 3.8 kcal/g

Carborie (glukosa) : 4 kcal/g

Myotein (protein) : 4.15 kcal/g

Thixer (Pemekat makanan, untuk menambah kelikatan makanan -> membantu proses penelanan) : 3.7 kcal/g

Enersos (Lemak)-Medium chain tryglyceride oil : 8 kcal/ml


3. Condition-specific formula (Khusus untuk penyakit tertentu)



Glucerna Sr (Diabetis )

Prosure (Cancer)

Nepro (Sakit pundi kencing)

Pulmocare ( sakit paru-paru)


***


Semua dah rase kan antara produk2 tu semua. Sedap? Kalau dibandingkan dengan makanan normal, memang tak sedap.


Betapa kreatifnya Allah untuk mencipta pelbagai makanan utk manusia. Kalau Dia nak, boleh je Dia bagi sumber makanan kite sume ni dah siap2 hydrolysed ke… kalau camtu, takyah la ade enzim2 lam GI tract ni kan? Boleh je camtu kan? Asalkan objektifnya tercapai iaitu : dapat kalori @ tenaga utk hidup…


Tapi, dia Maha Pemurah, diciptakan untuk kite pelbagai jenis makanan yg enak2. Diberikan lidah utk merasa. MasyaAllah. Diberikan sistem penghadaman yang sesuai utk manfaat kita.. Akhirnya, semua tu untuk apa??


Pastinya, agar dpt membekalkan kpd kita tenaga yg diperlukan.. seterusnya memampukan kita mengemban tanggungjawab sbg seorang hamba dan khalifah-Nya di muka bumi ni. Sombonglah kite, kalau sentiasa gune nikmat yg dia bagi, pastu, tak buat apa yg Dia suruh… Na’uzubillah, moga hidayah Allah melimpahi kita semua.


“Maka hendaklah manusia itu memerhatikan makanannya, Kamilah yang telah mencurahkan air melimpah (dari langit) , kemudian Kami belah bumi dengan sebaik-baiknya, lalu di sana Kami tumbuhkan biji-bijian, dan anggur dan sayur-sayuran, dan zaitun dan pohon kurma, dan kebun-kebun serta rerumputan. (Semua itu) untuk kesenanganmu dan untuk haiwan-haiwan ternakmu" (‘Abasa : 24-32)


Jawapan POP-QUIZ:


Pediasure : 1 kcal/ml
Grow :0.79 kcal/ml
Isomil Advance: 0.68 kcal/ml
Ensure : 1kcal/ml
Enercal plus : 1.5 kcal/ml

Glucerna Sr : 0.93 kcal/ml

Prosure : 1.3 kcal/ml

Nepro :2.0 kcal/ml

Pulmocare :1.5 kcal/ml
Saturday, April 18, 2009 | By: MiraculousSigns

Community Dietetics Placement : Sekilau yang berkilauan

I’m tired of obesity… DM.. so this time, try to come out with something different. Something that is more creative..

Begitulah antara pesanan awal Sr Fathin utk “Community Dietetics Placement” subject. Pastinya, sr menginginkan suatu kelainan dari batch kita kali ini bukan?

Untuk Klinik Kesihatan Bandar Kuantan (KKBK) di Sekilau, ahli-ahli kump : Mazuin, Shariah, Ayat, Nawwar, Syahiza & Salihah

Brainstorming: 1st meeting

Target : Staff KKBK (rasional, pesakit KKBK sukar untuk follow-up dan dikerahkan untuk datang ke big prog)

Tajuk : Related to obesity. In the end, the topic is “Healthy Eating for Weight Management”

2nd meeting

Skop untuk tajuk dispesifikkan lagi

-Pemakanan ( Makan ikut pyramid makanan, portion size, food preparation/choices)

-Aktiviti Fizikal

Initial Visit to KKBK

Teringat lagi kali pertama bertemu dgn pengarah.

Ketika itu, berlaku sedikit salah faham. Pihak mereka membayangkan yang kehadiran kami adlh utk “Community Service”.

Wajib datang setiap minggu,

datang tepat waktu 2.00pm-5.00pm.

Dan buat apa-apa kerja kemasyarakatan setiap kali datang ke sana

Alamak..

Sedangkan, tugasan untuk subjek ini cuma :

-Survey

-Big program

Kesannya? Apabila timbul masalah sebegini, kedua-dua pihak rasa tak puas hati. Pihak mereka menganggap kami “ponteng kelas” sebab tak betul-betul buat kerja. Tapi, di pihak kami, terasa bebanan yang teramat, sebab beberapa tugasan yang disuruh tak termasuk dalam skop tugasan kami pun. Terlebih buat kerja pulak.

Lesson # 1 : Terangkan objektif kehadiran dengan jelas

Hmm… kalau tak, isu tak puas hati tu timbul.

Selepas di”brainwash” pihak mereka, pastinya, kami perlu bertindak pantas. Proposal program & Research proposal kena siap pada hari Selasaminggu berikutnya.

Lesson # 2 : Gerak kerja perlu kemas dan tangkas. Tak boleh tangguh-tangguh

Untuk isu ni, ketua benar-benar memainkan peranan. Camne nak siapkan kerja yang banyak dalam masa kurang dari seminggu. Tak tolak lagi kelas dan tugasan-tugasan subjek lain.

Hari berikutnya, kesemua ahli terus diarah mem’buru’ seniors yang pernah membuat survey mengenai KAP (Knowledge, Attitude & Practice). Kami benar-benar mengharap mereka dapat memberi sedikit sebanyak panduan utk kami merangka questionnaire KAP. Jadi, selepas dikenalpasti, lebih kurang 5 seniors yang membuat KAP utk FYP(Final Year Project). 4 je yg dapat dihubungi.

Shariah & Ija jumpe Alif

Ayat & Nawwar jumpe Amad

Salihah jumpe kak Nora

Mazuin jumpe kak Milin

Alhamdulillah3x. Jazakumullahu khair kpd seniors.

Lepas tu, pembahagian kerja kena adil.

Siapkan semua secara intensif dari sabtu pagi-Ahad malam

Proposal presentation

Anthrop measurement & Data collection (3 minggu)

Masalah yang timbul :

-Questionnaires yg berjaya dikutip kembali : 42 je..

-Diet recall: SANGAT BERMASALAH.

Lesson # 3 : Diet recall form vs FFQ, FFQ is better?

Ketika merangka soalan questionnaires, kami telah bersetuju untuk menganalisis healthy eating ‘practice’ melalui diet recall. Namun, ramai yang tidak begitu tahu cara mengisi borang tersebut. Akibatnya, ramai yang tidak mengisinya. Akhirnya,diet recall terpaksa diketepikan dan tidak diambil kira dlm survey . Mungkin Food Frequency Questionnaires lebih relevan untuk digunakan.


Mini Educational Programme

Sebelum big program, minggu-minggu sebelumnya diisi dgn mini educational prog.

Big program preparation

-Cat banner (maklumlah, tak de duit, cat sendiri je la jawabnye)

-Educational material

Semua P.I.C kena siapkan bahan2 edaran utk topic masing2

ni sedikit bingkisan dari cd yang dah dihasilkan untuk diedarkan..

video

-Exhibition materials

-Budget

-Equipments

- Memandangkan pihak KKBK tidak mampu menyediakan P.A system dan peralatan2 lain, maka semua peralatan tersebut perlu diangkut dari UIA.

-Ada kisah di sebalik P.A system. Asalnya, program yang dirancang adalah pada 21 Mac 2009,namun, di saat akhir, tarikh tersebut terpaksa dianjak ke minggu berikutnya kerana Pn. Magesh dari HKL datang pada hari tersebut untuk mengajar topic paediatrics.

-Disebabkan kekangan masa, hal tersebut diberitahu kpd Bro Yusof (AV) lewat beberapa hari. Responnya : “Laa, ye ke. Hari tu ade orang lain nak pinjam, tapi saya dah kata ada orang lain nak pinjam...”

-Oopss.. maaf sangat!

Lesson # 4: Kalau pinjam barang awam,cepat-cepat pulangkan lepas guna dan kalau ada apa-apa perubahan pada tarikh penggunaan, bagitahu awal2

Huhu.. sekarang ni, macam dah menzalimi org lain pulak..

Satu isu lagi adalah mengenai portable screen. Kami telah bertemu dgn pihak AV sehari sebelum mengambil barang yang dah di’book’, sekadar nak memastikan, agar keesokan harinya tiada masalah berlaku. Namun, pada saat kami ingin mengambil barang tersebut, barulah pihak AV, menyedari yg barang tersebut belum dipulangkan oleh pihak yg meminjamnya sebelum kami.

Risau dibuatnya. Kalau takde portable screen, nak guna apa? Cari kain putih? Erk..mane nak cari?

Namun, mujur dapat berhubung dengan pihak yang berkenaan. Jadi, malam tu, diadakan operasi mengangkut portable screen dari musolla cf Bro ke mahallah M7.

Lesson # 5 : Sekadar memaklumkan tak cukup, minta mereka yang berkenaan pastikan yang barang yg ingin kita pinjam tu ada.

Satu aspek lagi… hehe.. kalau pinjam barang, cepat-cepat pulangkan, sebab ramai yang punyai hak atas barang yang kita pinjam tu.

Rehearsal

-Malam sebelum program, setiap P.I.C dikehendaki membentangkan apa2 yang ingin disampaikan keesokan harinya.

-Poco-poco tak dikecualikan

Masak mee-kari

Pada sebelah pagi, seawal 3.30 pagi, semua dah kena bangun untk masak mee kari.Hmm.. purata masa untuk semua tidur : 1 ½ jam.

Big programme

Session 1 : Exercise

Session 2 : My Food Pyramid (Talk) + quiz

Session 3 : Portion Size (Demo) + quiz

Session 4 : Food labeling (Talk) + quiz

Session 5 : Cooking demonstration + quiz

Alhamdulillah, semua berjalan lancar.

Setinggi penghargaan buat pihak KKBK sebab memberikan kerjasama yang sangat baik. Hmmm…. Pihak pengarah telah menganjurkan aktiviti gotong-royong pada hari tersebut. Dengan sengaja! Yang mana, secara tak langsung, mengarahkan staf2 untuk hadir ke program kami. Jadi, pada hari tersebut, bilangan pengunjung melebihi daripada jangkaan kami.

Jadi, selepas berakhirnya program kami, tiba saatnya pula untuk gotong-royong!!

Survey report + presentation preparation

Walaupun penat masih terasa, namun, kerja perlu disiapkan.Masa yang tinggal untuk presentation hanyalah lebih kurang 1 hari. Jadi, survey result + report perlu disiapkan

Kenapa ?

Erk.. kalau tak siap semua tu, camne nak buat presentation?

Pada Sabtu malam tu, semua berkumpul di tempat yang ada wi-fi… boleh agak kat mane tak?

Agenda malam tersebut :

-Cari journal untuk menyokong segala ‘result’ yang diperoleh.

-Siapkan literature review..

Ni gambar masa awal2 kul 9.00 pm

Beberapa jam berikutnya... haha, keluarlah segala spesies makanan yang ade. Ni la keje budak2 diet pagi2 bute eh?

Lesson # 6 : Pembahagian kerja dengan adil

Pada mulanya, terfikir untuk membahagikan tugasan report kepada 2. Yang mana, separuh menyiapkan survey report, yang separuh lagi, siapkan program report. Tapi, bila difikir-fikir agak tak adil di situ. Kerana survey report perlukan ketelitian dan pemikiran yang banyak. Dibandingkan dengan program report, yang mana, mungkin lebih seronok untuk disiapkan. Jadi kesimpulannya, semua bersetuju untuk mengambil bahagian untuk kedua-dua report, begitu juga dengan bahagian presentation. Tak dilupakan juga dengan log book. Semua bertanggungjawab untuk mengisinya bagi minggu-minggu yang dipertanggungjawabkan. Diharapkan, semua berpuas hati dengan pembahagian kerja yang diberikan.

Pada pagi Ahad bermula 9.00 a.m, gerak kerja dibekukan sementara. Kerana semua perlu menghadiri talk yang dianjurkan Nestle (Ooops) berkenaan probiotic food.

Sebaik sahaja prog Nestle selesai, sesampainya di Mahallah, semua terus menyiapkan kerja-kerja yang belum selesai lagi. Sehinggalah ke hari Isnin, tibalah masa editing untuk semua report

Lesson # 7: Berikan kerjasama. Jgn biarkan segelintir ahli sahaja dibebankan dengan kerja-kerja editing.

Saat itu sangat genting. Kerana, pada pukul 2 petang tersebut, presentation perlu disampaikan… sedangkan survey report belum siap di’edit’ sepenuhnya lagi. Agak sakit kepala nak meng’edit’ report,

Mungkin kerana report tersebut adalah hasil daripada 6 kepala. Jadi, bahasa pun bermacam-macam. Dari segi ‘tenses’ etc.

Sekejap kata “the graph shows ”, perenggan seterusnya pulak “the graph showed”, kat tempat lain lagi, “the graph has shown”…

Erk.. tu baru satu contoh..

Lesson # 8 : Sebelum membuat report, bincang dan tetapkan 'tenses' yang hendak digunakan

Jadi, sebenarnya, apa tenses yang sepatutnya digunakan? Heheh.. silalah baca journal, dan kenalpasti apa tenses yang diorang gunakan.

Disebabkan ingin cuba menyiapkan report pagi tersebut, ada yang menyiapkan ‘presentation ‘ pada saat-saat akhir. Lebih kurang 1 jam sebelum pukul 2!

Lesson # 9 : Buat target mengikut kapabiliti dan utamakan yang prioriti.

Meskipun target awal adalah untuk menyiapkan semuanya sebelum presentation, melihat keadaan, mungkin perlu memperuntukkan lebih masa untuk membuat persediaan ‘presentation’. Justeru, target untuk mempersiapkan report mungkin perlu ditangguhkan.

Namun, ada hikmahnya tidak menghantar lagi report tersebut sebaik sahaja habis presentation. Pembaikan atas komen-komen yang diberikan Sr. Fathin boleh disertakan.

Presentation

Memandangkan semua dalam proses menyiapkan presentation , petang tersebut, ke 6-6 ahli mengangkut laptop ke kelas, duduk di bahagian belakang sekali, dan menyiapkan bahan presentation sepanjang kelas ( sambil mendengar presentation dari kump lain ye.. hehe)

Maaf sangat2!

Kesimpulan

Saat ini, telah 3 minggu tugasan terakhir community placement berakhir. Semuanya sudah dilepasi. Semuanya telah berakhir, membawa seribu satu pengalaman yang tak ternilai.

Tugasan-tugasan telah dihadapi, penilaian dari pihak KKBK dan pensyarah sendiri telah dilalui.

Namun, ada seperkara lagi yang belum selesai.

Iaitu, penilaian Allah terhadap segala usaha yang dilakukan.

Ketika melaksanakan tugasan-tugasan tersebut, adakalanya terlintas rasa lelah, sukar dan adakalanya fed-up. Mengapa? Mungkin antaranya kerana masalah kumpulan kami menghadapi pihak KKBK yang mempunyai ‘high expectation’ terhadap kami .

Meskipun begitu, hati ini cuba dipujuk. Seandainya apa yang dilakukan luar dari ‘course outline’ dan tidak dinilai (dari segi markah), hakikatnya, Allah menilai segala yang telah dilakukan. Allah yang mentakdirkan kami untuk ditempatkan di Sekilau. Dia yang telah mentakdirkan kita untuk berhadapan dengan pelbagai karenah manusia. Dia punyai perancangan sendiri, dan hakikatnya, setiap detik hidup kita di dunia ini adalah ujian. Dan akhirnya, terpulang kepada kita untuk memilih jalan yang benar atau salah

“maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaan, sungguh beruntung orang yang menyucikannya (jiwa itu), dan sungguh rugi orang yang mengotorinya.” Asy-syams 8-10

Ketika susah, itu pastinya ujian. Ketika senang, itu juga ujian.

Rugilah seandainya, segala usaha yang dilakukan diniatkan semata-mata memenuhi kehendak KKBK, memenuhi requirement lecturer. Memenuhi requirement semester yang menuntut untuk mengambil subjek tersebut.. Tak lebih dari itu.Sedangkan, setiap detik nafas yang dihembuskan, pasti dihitung. Apakah kita mahu segala apa yang dilakukan tidak dinilai Allah? Semata-mata tidak diniatkan kerana-Nya?

Dalam menghadapi pelbagai karenah manusia, kesabaran kita benar-benar diuji. Semua itu pastinya untuk membuktikan sejauh mana kita berpegang kepada Islam, sejauh mana iman kita menjaga kita. Akhlaq kita? Peribadi kita..Lebih-lebih lagi, apabila berhadapan dengan sesama muslim, sesungguhnya, golongan Allah (hizbullah) adalah, mereka yang…

“ Dia mencintai mereka dan mereka pun mencintai-Nya, dan bersikap lemah-lembut terhadap orang-orang beriman, tetapi bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela.” Al-Ma’idah 5:54

Hakikatnya bukan sr. Fathin semata-mata yangmenilai kerja kita. Tetapi, penilaian Allah itu lebih teliti dan besar impaknya. Semoga Dia menerima segala yang dilakukan dan meredhai kerja-kerja kita serta melimpahkan segala rahmat dan petunjuk-Nya kepada kita selamanya.

Buat teman sekumpulan, pengalaman berkerja bersama dalam satu kumpulan pastinya lebih mengeratkan lagi ikatan antara kita. Sesungguhnya setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan ke hadrat Allah kerana diberi peluang untuk berkerja bersama-sama dengan kalian . Jazakumullahu Khair!

“Teman-teman karib pada hari itu saling bermusuhan satu sama lain, kecuali mereka yang bertakwa. “Wahai hamba-hambaku! Tidak ada ketakutan bagimu pada hari itu, dan tidak pula kamu bersedih hati. “ (Iaitu ) orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami dan mereka berserah diri.

Az-Zukhruf, 43 : 67-69