Monday, September 8, 2008 | By: miya

Ramadhan oh RAMADHAN

Salam to all.I found tis pic as i browse though all my photos collection previously. Seronok pulak tgk gamba ni, terigt mase kita g bukk pose ramai2 kt pdg MPK (tp bro 2org tu xde dlm list =p). Bile lagi nk bukk pose kt sini ramai2?Tarawikh kt masjid biru ramai2?
Sedar tak sedar dah seminggu lebih kita berpuasa. Harap masih belum terlambat utk mengucap kan selamat menyambut Ramadhan kpd semua.

Seminggu Ramadhan berlalu maka tinggal lagi 3minggu sebelum Syawal muncul. 3minggu tu bukan lame..kejap je...pejam celik pejam celik dh nk raye.maka sejak akhir2 ni kite kerap dgr org sibuk memperbincangkan:

"eh dh beli tiket balik raye?"
"camne nk balik raye..tiket bus dah abes"
"jom kite g shopping raye"
"ala baju raye xde lagi!!"
"tahun ni nk beli kasut raye baru"
"raye tahun ni nk masak pe ye"
"nak wat bape jenis biskut raye thn ni eh"

Macam2lah isu yg diperbincangkan...kekdang best jugak isu2ny (miya pn join skali hehee..)

Tapi, apa yg nk di katakan di sini ialah, dalam kesibukan kita mempersiapkan diri utk hari raya, janganlah sampi kita mengabaikan RAMADHAN. RAMADHAN tiba hanya setahun sekali, belum tentu RAMADAHN seterusnya akan kita temui lagi, rebutlah peluang sementara kita masih berleluang ini.

Cuba lah kita evaluate diri kita sejauh mana pencapaian kita setelah seminggu berpuasa. Sudahkah kita mengambil semua pelung2 yg ada? Bulan pengampunan..bulan rahmat..bulan dilipat gandakan amalan....bulan utk mengawal keinginan...

Sama2lah kita cermin diri....jaganlah kita menjadi golongan yg rugi setelah tamat ny "pesta Ramadhan" ini

I may not be the best to say tis, tapi sekadar utk memperigati diri sendiri dan rakan2 yg lain...Ayuhlah kita memeriahkan RAMADHAN while it still last~

3 comments:

ayat said...

thanx miya!
JOM kita rebut semua peluang yang ada dlm ramadhan ni sblm ia meninggalkan kita.

nadirah said...

thanks miya!
memory yg sgt best pose2 ni..moga diberi lagi peluang untuk bersama2 iftar & terawih kat masjid biru..;)

"pintu syurga dibukakan, ditutup pintu neraka..dibelenggu syaitan yg durjana, dihentikan azab di pusara..."

Ramadhan kareem.. moga Ramadhan tahun ni dapat melahirkan GENERASI yang DONGAK dengan JIWA yang TUNDUK.

syahiza said...

terigt memori berbuka d pdg mpk, tepi masjid.

smg graf amalan kite terus berkadar terus dgn umur.
ramadhan kareem...same event, different outcome.