Monday, June 21, 2010 | By: siti suhaili

Warfarin Diet

Tahniah buat kawan2 yg dah berkerjaya. Smoga kerjaya korang diberkatiNya. Raya ni siap la korang, mesti mau kasi angpau pada anak2 buah.. HUHUhu.

OK. Ni pasal Diet with Warfarin medication. Ayat hari tu ada tanya, tak sempat nak YM dgn dia. Rasanya u all da tau dan lagi mantap dari su, ni just utk ulangkaji n tak nak bagi su sendiri lupa. Or at least utk information adik2 kita (if ada yg baca la). Kalau ada silap sila betulkan ye.. especially spe2 yg da jadi Clinical dietitian tu. =P


APE ITU WARFARIN? ---> sejenis Anticoagulant.

Biasa diberi kpd post-op patient, tp bukan sume post-op pt dapt warfarin kan?
Kalau di IJN, patient yang diagnosed w Artrial Fibrilation (AF)biasanya akan dapat warfarin ni(AF--->denyutan jantung biasanya tak consistent, menyebabkan pressure dalam one of the heart chamber pun x consistent, so tendency utk heart wall damage tu ada.Kalau luka, coagulation factor akan bertindak dan risikonya.. trombosis.
Ada yg ambil temporary dan ada yg permanent. Pt with mechanical valve akan ambil warfarin for the rest of his life.

Drug-Nutrient Interaction.

Pengambilan warfarin ni ada interaction dengan Vitamin K. As u all know, vitamin K membantu dalam blood coagulation (penggumpalan darah) dan ia sudah pasti counter act dgn warfarin dan reduce drug efficacy. Begitu jg coenzyme Q10, yg molekulnya bersifat seperti vitamin K.


Food Intake Guideline:

Teori: Pengambilan vitamin K yg consistent
Practicalnya: Makanan yg tinggi vitamin K especially sayuran hijau masih perlu diambil "SECUKUPNYA dan secara CONSISTENT"

SECUKUPNYA = Mengikut cadangan pengambilan sayur-sayuran dalam food piramid. Ini utk memastikan pengambilan serat (fiber) dan vitamin2 lain juga cukup.

CONSISTENT= Consistent dari segi kekerapan dalam sehari/seminggu, dan juga consistent dari segi jumlah yg diambil per sitting.

Tanyalah pt kita kebiasaan kekerapan pengambilan sayuran hijau ni. Tempoh beberapa hari pertama penggunaan warfarin adalah tempoh addaptation and adjustion. So, biarkan doktor yg ubah dose warfarin mengikut target INR (Target INR adalah INDIVIDUAL). Itu lebih praktikal berbanding kita mengubah kebiasaan cara pengambilan sayur patient tersebut. Tp kalau pt tu tak makan sayur at all, still kene encourage makan sayur jgk la.. that's i think korang dah mantap dlm justifikasi masing2.

Guideline yg biasa dietitian IJN bagi

1. Eat variety. Sebaiknya dalam sehari, 1 kali makan yg color hijau, satu meal lagi pilih sayur color lain pulak.
2. Kalau dah biasa ambil sayur hijau more or less 3 kali seminggu, 1/2 cup skali makan, biarkan ia consisent begitu. Tak bole la tetiba rasa nak makan lebih, gi ambil sampai 1 cup per sitting.


Same rule goes to makanan yg enhace warfarin efficacy..

Alamak da ngantuk la.. Sekian dulu, kalau ada pape nak tambah/ betulkan sila la wat macam post sendiri ye. Slamat ulangkaji...=)

3 comments:

Nadirah said...

Su, terima kasih untuk ulang kaji ni. kdg2 saya pun lupa jugak, sekurang-kurangnya boleh ulang kaji sambil "blog walking" :)

mazu said...

su, ade list of fut hi, moderatee, low vit k yg reliable x? thx

ayat said...

Su or Nawwar (hehe spesifik kpd x-IJN's),
Makanan lain selain sayur yg hi vit K also need to put concern?
Jarang pulak advise part tu..
Cthnye certain vege oil & egg yolk..