Wednesday, January 5, 2011 | By: siti suhaili

Cerita RA (Part 1)

Selepas 3 bulan di sini, alhamdulillah saya dapat siapkan satu 1st draft paper berkaitan salt, sugar and cooking oil usage in Malaysia. Namun disebabkan data-data ini merupakan “National Data”, tak banyak yang saya tak boleh share lagi tentang finding study ini sehinggalah paper tu diterima utk published (macam tu lah lebih kurang..).

Ada beberapa topic yang menarik perhatian saya utk share sepanjang menyiapkan paper ni. Selama ini saya punye mind set “Jangan makan manis-manis banyak sangat, nanti dapat kencing manis”. Tapi sepanjang su duk search journal-journal yang berkaitan dengan sugar intake, sangat susah sebenarnya nak jumpa paper yang associate sugar intake sebagai risk factor kepada diabetes. Kalau yang ada pun, yg mengaitkan sugar intake dgn blood glucose control bg orang yang DAH ADA DM. Maksudnya, belum ada paper yg conclusively mengatakan high sugar intake leads to development of DM. On the other hand, faktor keturunan dan obesity pula memang ada kaitan yg significant jugak la. (Rasa macam mengalami KECELARUAN bahasa pulak ni. Kena minta maaf ngan DBP ni sbb penggunaan bahasa rojak dan system ejaan bahasa pasar)


OK. Seingat saya, farhanah dulu buat FYP berkenaan sugar-sweetened beverages (SSB), tp saya lupa apa finding dia. Sehingga hari ini, terdapat banyak artikel yang menunjukkan significant association between SSB dengan childhood obesity. So, dietitian! Ini kerja anda! (eh, bukan.. “Ini KERJA KITA”). Paling penting untuk highlight kepada penduduk Malaysia supaya minuman manis perlu dikurangkan sejak kecil lagi, kerana masalah utamanya bukan nak elak kencing manis, tapi nak reduce rate of weight gain thus prevent obesity.





Ada lagi artikel yg mengaitkan pengambilan makanan masin dan tinggi garam akan menyebabkan added sugar intake meningkat melalui peningkatan pengambilan air. Faham tak? Maksud su, bila orang makan banyak garam, dia akan minum banyak air. Dan 16-55% dari total minuman kanak-kanak & dewasa terdiri daripada minuman manis (SSB) (He et al, 2007 & Johnson, 2008). Jadi lagi bnyak org tu makan garam (bukan bermaksud makan garam ni lagi banyak pengalaman ye), lagi tinggi kemungkinan yg dia makan banyak gula.

Another interesting finding from one article was that respondents yang dah biasa practice baca food label untuk sugar content had significantly take less added sugar daripada orang yang jarang or tak pernah baca food lable. So, kalau dietitian boleh at least mention tentang penggunaan food lable, dan menggalakkan orang ramai beli produk yg “less sugar” atau “no added sugar”, itu dah kira langkah yg cukup baik utk raise awareness masyarakat kita.




Sape2 yg berminat nak baca artikel berkaitan topic ni, key word dia ialah “sugar sweetened beverages” atau added sugar. Banyak bole jumpa. Cuba search kat “Highwire Journal”, banyak artikel free kt situ. Ok lah, till then… ada masa saya tulis lagi.

3 comments:

mazu said...

thx su for sharing~ hr tu xsempat abes dgr cte u pasal RA etc..

pasal gule tu.. yups! mmg ayat standard kat pt.. "bkan gula yg menyebabkan DM tp more of gule+obesity=DM".. info ni dpt time MDA conference ke ek? x ingat lahh yg pasti bkan journal aa.. cz lately sgt jrg (hahahaha) tobat2~ azam thn br

guys & girls..1 way dat cld prevent me from rs gvg diet consultation is a daily routine is tru updating dietetics knowledge.. sape ade collegue best aa ley wat CDE ke ape ke.. tp i yg all alone neh~ silelah dgn rajinnye mbace ape2

by the way, aishah n hidayah ade dgn saye @ pusrawi~ tp all of us caught up dgn hal2 catering.. perhaps later boleyla wat CDE~

till next time.. XOXO

ayat said...

ehem.. sape yg ade colleague?? hehe.. InsyaAllah, kami sentiasa wat "informal" CDE from time to time esp jumpe kes2 pelik.

Thank you my dear Su.

Air manis, susu pekat manis (or susu kaleng kat sini) dan kawan2nya memang problematic areas kat sini..paling mencabar utk suruh pt2 ubah tabiat. Need to increase awareness & let them really see the complications.
Am still developing effective counseling skills.. sgt susahlaaa.. stakat nak bgtau yg mende2 tu tak elok mmg senang.. tp tengok je respon diorang.. mcm tak peduli je.. aiyoo..kita yg dok cakap ni pulak rase 'annoyed' psl pt gelak2 or senyum2 kambing n mcm nak tak nak je berubah.. ade jugak yg selambanya jawab "hmm.. kalau dah sakit, nak wat camna.." seolah-olah tak rasa penting pun utk prevent complication..

I really need to find ways to 'scare' them more..huhu..

Syukran jazilan ya ukht for the sharing..

mazu said...

ayat, sorry, i wanna call u~ tp blom bksmpatan.. anyway d u remember RTF with Prodct 'E' & 'N' tu..

i got d ans!!
1) whey is higher in N
2) E is higher in osmolarity

karena itu pt diarrhea..tp.. it depends on pt.. i still prefer E cz die ade institutional price yg way cheaper. tp if da x bole.. N lah!


E & N adelah std formula.. am sure yg lain pon tahu wat am tlkg about~ sbnrnye nk jadikan entry.. bile bkesempatan =)