Saturday, January 9, 2010 | By: Nawwar

JB pulak ek!





Pertamanya, maaf atas kelewatan di kejauhan Johor Bahru menyampaikan khabar kami di sini..maklumlah, busy sungguh hari2 kami di sini. Tidaklah dapat mengirim khabar melainkan berjalan-jalan ke Danga Bay, Pasar Larkin, Kebun Bunga Diraja dan pelbagai tempat menarek..hehe..

Tanpa lengah masa, biar Nawa yang start intro entry nih.. kami berempat menempatkan diri di rumah sewa beralamat 11-A Jalan Yusof Taha..walaupun tanpa perabot, kecomelan hiasan dalaman rumah kami mmg tak dapat disangkal walaupun oleh Eric Leong sekalipun..hehe..details nati leh tgk gamba eh..mesti kagum

Arakian kerana mengutamakan khabar clinical dalam entry nih, nawa nak mulakan pasal outpatient dulu

Klinik kat sini dipanggil Klinik Runding Cara Diet menggantikan istilah kaunseling yang menjadi kontroversi di kalangan kaunselor (marah Br. Airil nih) yang jugak bertempat di Jabatan Dietetik dan Sajian HSAJB (Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru)

Memperkenalkan rekod jabatan diet atau buku kuning yang menyimpan rekod patient antaranya diet recall, biochem dan segala assessment termasuklah apa yg menjadi priority management kita on 1st visit. So, next follow up senangla..sume da ada..just tgk changes and reassess. Pt balik, simpan buku kat pigeon hole.

O ye, nak gtau pt kat sini byk follow up, so no need to bgtau sume in one go..prioritize mana nak manage dulu..next visit tambah lagi..so pt pn xpenim n kurang rate incompliance insyaAllah. Biasanya follow up after 1 month lbh kurg from 1st visit..xpayah tggu 3 bulan utk next jumpa doctor..lame sgt

Yang lebih bergaya.. dietitian kat sini kene buat GM (Glucose monitoring) dan blood pressure measurement (tp xpakai sphygmomanometer la, just yg cepat tu je).. bergaya ke terketak2 kami nak nyucuk pen utk prick jari pt.hee..sume ni wat kalu perlu n before counselling..ups, runding cara diet.

Seterusnya yang lg best, kitorg kene terus kira energy patient tang tu jugak..lepas pt selesai bg diet recall..dan report kat pt sama ada intake dia tlebih ke kurg..kat sini terdetiklah sedikit kesal..sr. fathin awal2 dah pesan suh kira cal terus masa practical lepas tp wat dono ..hee..tp xmengapa, masih belum terlewat..marilah kita bersama2 kira kalori pasni..mulakan dgn mengira kalori diri sendiri..(hoh, baru terpikir nak makan kuih masala vadee lebih, da xjadik)..hee

Skrip bantuan pamphlet? No3..dietitian xnak ktorg bgantung pd pamphlet so nak tgk ktorg ckp without pamphlet..bg pamphlet kat akhir2..hehe, nawa mule2 gelabah jgk..counseling pun jadi x sesmooth ngn sr. niza. Sr niza dnga penim kepala nih..bagus jugak utk elak jadi dietitian pamphlet.

Sekian serba sedikit cerita outpatient..nawa personally masih kene byk improve opd nih..ape nk ckp kne dlm kpala..FFQ, MNT in layman term, baca body language pt, bila nak mencelah bile dah berjela dia cerita, macamana nak garang ngn patient bila dia ambik mudah diet ni, mcmana pulak nak motivate pt..banyak3..n sume come with experience insyaAllah..=)

untuk inpetient, kte tunggu miya @ mazu @ ija cerita part masing2..nati free2 topup lagi =)..hah, kamu bertiga..ada bran?hee

6 comments:

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

oo.. best tak praktikle kat HSA tuh??Dietitian dia ok tak? hehe.. overall kalo rate 1 - 10, yg maner akk ley bg??

ilanah said...

salam..nadirah.. hehe! send my best regard to dalila, munirah n farhanah! u must had gained lots of experienced too.. hopefully we both can make till the end...huhu!
anyway..i'm going back to hometown which is kelantan on 15th feb for next IPD n OPD attachments in hosp. Raja perempuan zainab KB... Initially, i'd applied HUSM but disapproved...wuuu!
so! all the best to all of you there!! watchaaa!

missdietitian said...

ramadhan, kte jwb soklan awk as one of student yg practical sini k. HSA ok. dietitian are very nice. byk jugak la blaja kat sini, esp patient care, individualized management. ble dah kat sini baru realize byk lg stuffs yg x tau. nhow nak g sini ke nnt? all d bes yarr..

Mohd. Ramadan Bin Ab.Hamid said...

oo.. thanks yer... actually i plan to hav my practikel there coz im from Johor.. hehe. .. =)

mazu said...

best kat JB~ byk blaja.. but again.. depends on ur attitude towards learning la... d more u wanna know lagik byk aa dapat... they were very helpful & baik hati.. ktorg siap dpt adiah lagik mase last day~ huhu

shah said...

SY PN NK PRACTIKAL KT SINI...
BAHAGIAN DIETETIK N PEMAKANAN BAB SAYA PELAJAR TEKNOLOGI MAKANAN KT PAHANG...
KNPA HSA??..SEBAB SY LAHIR KT SINI N MEMBESAR DI SEKITAR HSA..SO SY HARAP DAPAT BKERJA KT SINI..HUHUHU