Wednesday, October 1, 2008 | By: mimiAhmad

Kuih sekaya Zimbabwe spesel!




Kuih sekaya spesel dari ladang hehe.. Ni buat hari last puasa, setelah hari sebelum-sebelum tu asyik tak puas hati makan kuih sekaya beli kat bazar huuu.. manis sangat la, kurang santan la, color kurang cun la, berkedut-kedut sangat la, akak yang jual kuih tu mekap tebal sangatla (?) ...macam-macam. Biasala, alasan sume tu. Kat Kuantan ade satu tempat yang jual kuih sekaya yang hebat; kat bazar masjid negeri.


Sebenarnye simple je nak buat kuih ni. Okes, bahan-bahan:


1. telur 5 biji

2. santan 1 paket (cairkan sket)

3. gula melaka 3 keping (hancurkan)


First, pukul telur sampai separa kembang.

Pastu, masukkan gula melaka. Kacau sampai gula larut.

Then, masukkan santan.

Kacau-kacau, masukkan dalam baking pan.

Kukus 20 minit.

Masukkan lam peti ais, pas terawih makan sejuk-sejuk..perrghhh..

Enak bangat!


Tapi tabley makan slaloo..u guys know why kan..?

Selamat Mencoba!


Selamat Hari Raya..

Maaf zahir batin..

Masak sedap-sedap ye!

4 comments:

nadirah said...

perghh!! banyaknye telur die...ni da lebih recommended nih.da x bole makan telur tuk beberape minggu la cam ni..huhu :'(

syahiza said...

aku rase kue tu bes, tp kalo mi wat x sure la plak kan...
;p wink2

nadirah said...

ha'ah betul la ija. kalo p.cik kat bazar ramadhan kat masjid biru tu mmg sedap kue die.. kita kena suh mimi buktikan ke'sodap'an kuehnye itu!! ;p

mohdpat said...

Telur kalau tak pukul tapi di blender sampai naik,boleh ke? dan kalau santan lebih apa jadi?